Sagan opäť prekvapil: Vyhlásili ho za najlepšieho cyklistu na svete

04.11.2015 Celý región

Londýn 4. novembra (TASR) - Peter Sagan je najlepší cyklista súčasnosti podľa spoločného rebríčka, ktorý zostavili portál Cycling Weekly a magazín Cycle Sport. V ňom sa nachádza dokopy sto mužov a žien, pričom o poradí rozhodovali okrem výkonov aj vek, počet víťazstiev, osobnosť a taktiež perspektíva do budúcnosti.
Organizačný tím Petra Sagana pripravil stretnutie pod názvom "Vitaj Peťo". Na snímke majster sveta v cestnej cyklistike Peter Sagan pózuje s tortou na Mariánskom námestí v Žiline.

Úradujúci majster sveta predbehol v rebríčku zlatú v ženskej kategórii Lizzie Armitsteadovú z Veľkej Británie, tretí bol jej krajan a víťaz Tour de France Chris Froome a na štvrtom mieste figuruje Francúzka Pauline Ferrandová-Prévotová.

"Už pred víťazstvom na MS bol Sagan načrtnutý ceruzkou na čele tohto zoznamu. Kým Chris Froome je víťaz najprestížnejšieho podujatia, Alexander Kristoff dosiahol v tomto roku najviac triumfov a Lizzie Armisteadová dominovala v jednodňových pretekoch žien, Sagan prináša do cyklistiky neporovnateľnú všestrannosť a stále je v centre diania. Ako cyklista dokáže takmer všetko. Môže sa pasovať s najrýchlejšími špurtérmi, predvádza výbušné útoky v kopcoch, má techniku, aby zvládol náročné dlažobné kocky, dokáže ťahať cez ťažké stúpania a po nich sa vrhnúť na rýchle zjazdy. S výnimkou vysokohorských etáp je konkurencieschopný po celú sezónu a takmer vo všetkých veľkých pretekoch," píše sa na cyclingweekly.co.uk.
Slovenský cyklista Peter Sagan v zelenom tričku lídra bodovacej súťaže počas štartu záverečnej 21. etapy prestížnych cyklistických pretekov Tour de France na trati zo Sevresu do Paríža, dlhej 109.5 km 26. júla 2015.

Periodiká nebrali do úvahy iba umiestnenia v prebiehajúcej sezóne, ktoré sa hodnotia v oficiálnom rebríčku Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI). V ňom skončil Sagan na 17. mieste (257 bodov), z triumfu sa tešil Španiel Alejandro Valverde (675 b), ktorý predvádzal počas celej sezóny veľmi konzistentné výkony, pred krajanom Joaquinom Rodriguezom (474 b) a Kolumbijčanom Nairom Quintanom (457).

Rebríček najlepších cyklistov na svete:
1. Peter Sagan
2. Lizzie Armitstead
3. Chris Froome
4. Pauline Ferrand Prévot
5. Fabio Aru
6. Tom Dumoulin
7. Geraint Thomas
8. Alberto Contador
9. Nairo Quintana
10. Alexander Kristoff
 

Vyberte región